Rembrandt van Rijn

Rembrandt van Rijn (1606-1669), Nederlandse kunstschilder, etser en tekenaar. Geldt als een van de grootste schilders en etsers in de Europese kunst, en als de belangrijkste Hollandse meester van de 17e eeuw. Rembrandt vervaardigde in totaal ongeveer driehonderd schilderijen, driehonderd etsen en tweeduizend tekeningen.

Een vroom gemoed, acht eer voor goed. Rembrandt van Rijn

Levensloop

In 1606 werd Rembrandt geboren in Leiden, als zoon van Cornelia en Harmen Gerritsz van Rijn. Zijn vader was een succesvol moutmolenaar die de plaatselijke bierindustrie van grondstof voorzag. In een huisje aan de rivier naast de windmolen, groeide Rembrandt op. Op zijn vijftiende wist hij al dat hij kunstschilder wilde worden. Hij ging in de leer bij de Leidse historieschilder Jacob van Swanenburgh. Nederland is op dat moment in goeden doen. Het staat aan de dageraad van de zeventiende eeuw, die vanwege de geweldige voorspoed ook wel Gouden Eeuw wordt genoemd. In 1631 verhuist Rembrandt naar Amsterdam, de welvarende stad waar de handel in hout en graan met havensteden aan de Oostzee floreert. Daar gaat hij in de leer bij de gerespecteerde kunstschilder Pieter Lastman.

Portretten

Rembrandt was een uitstekend portretschilder en zeer gewaardeerd bij het grote publiek. Volgens kenners en collectiebeheerders van musea zijn er ongeveer honderd zelfportretten van Rembrandt gemaakt. Hij heeft ze geschilderd en geëtst gedurende de verschillende fasen van zijn leven. Ze maken het mogelijk de veranderingen in zijn uiterlijk nauwgezet te volgen. Zo wordt zichtbaar hoe hij zich door de jaren heen heeft ontwikkeld van een jongen naar een ouder wordende man.

Inklapbare content

Waarom is Rembrandt zo bijzonder?

Rembrandt is wereld beroemd vanwege zijn manier waarop hij mensen op zijn schilderij zet. In zijn tijd werden mensen keurig op een rij geschilderd, maar Rembrandt schilderde de mensen door elkaar. Hierdoor lijkt het alsof ze gaan bewegen.

Was Rembrandt arm of rijk?

Rembrandt zijn ouders waren niet rijk maar zeker ook niet arm. Het lag er eigenlijk aan hoeveel mensen naar de molen kwamen. Rembrandt was op één na de jongste van de 9 kinderen. Hij zat van zijn 7de tot en met zijn 14de op de Latijnse school.

Wat is de waarde van de Nachtwacht?

De schutterij die destijds de opdracht aan Rembrandt verstrekte was een stedelijke instelling en De Nachtwacht is sindsdien eigendom van de gemeente Amsterdam, in eeuwigdurende bruikleen aan het Rijksmuseum. De geschatte waarde van De Nachtwacht ligt rond de 500 miljoen euro.

Beroemde werken van Rembrandt