Rachel Ruysch

Rachel Ruysch was een van de succesvolste Hollandse stillevenschilders uit de 17de en 18de eeuw. Haar verfijnde schilderijen met kleurrijke en levensechte bloemen behoorden tot de top van de bloemschilderkunst. Ruysch was hofschilder van een Duitse keurvorst en het eerste vrouwelijke lid van het Haagse kunstenaarsgenootschap Pictura. Haar faam reikte tot ver buiten de landsgrenzen.

Op Ruysch’ schilderijen zie je bloemen, planten en dieren die in het echt niet bij elkaar voorkomen. Ze schilderde naar levende én geprepareerde modellen. onbekend

Jonge jaren

Ruysch groeide op in een omgeving die haar meer kansen bood dan de meeste vrouwen hadden in die tijd. Haar vader Frederik Ruysch had een nieuwe conserveringstechniek ontwikkeld waarmee hij lichaamsdelen zo bewerkte dat ze bewaard konden worden. Ook maakte hij kunstzinnige fantasielandschappen van geprepareerde menselijke organen en babyskeletjes.

Levensecht

Ruysch werkte met grote precisie en probeerde alles zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven. Met een zeer fijn penseeltje schilderde ze insecten, grassprietjes en kleine bloemetjes. Ook gebruikte ze bijvoorbeeld echt mos, gedoopt in verf, om de structuur van bosgrond aan te geven.

Fictieve composities

Op Ruysch’ schilderijen zie je bloemen, planten en dieren die in het echt niet bij elkaar voorkomen. Dit kwam doordat ze schilderde naar levende én geprepareerde modellen. In haar bloemstukken bracht ze bloemen bijeen die in verschillende seizoenen bloeiden.

Inklapbare content

Hoeveel kinderen had Ruysch?

Ruysch was een waar fenomeen in haar tijd. Ze zette als getrouwde vrouw en moeder van tien kinderen haar glansrijke carrière onverminderd voort. Vrouwelijke schilders legden vroeger hun penseel meestal voorgoed neer als zij trouwden. Men vond dat een gehuwde vrouw nu eenmaal andere verantwoordelijkheden had.

Welgestelde klantenkring

Ruysch verkocht haar schilderijen voor enorme bedragen aan rijke verzamelaars en Europese vorsten. Ze hoefde daarom maar een aantal stukken per jaar te schilderen.

Levensechte kunst