Groninger Museum

Het Groninger Museum is een van de grotere musea in het noorden van Nederland. Het beheert een veelzijdige verzameling bijzondere schatten van de steentijd tot nu. Maar wat het eerst opvalt is het gebouw zelf. Dat alleen al is een bezoek waard.

Verzamelingen

Het Groninger Museum heeft met veel passie en durf door de jaren heen een kleurrijke en diverse verzameling bijeengebracht. In de collectie vind je naast postmodernistisch design, hedendaagse kunst, mode en fotografie, allerlei historische objecten die de geschiedenis van de stad en provincie Groningen vertellen. Daarnaast is er de in binnen- en buitenland bewonderde collectie Aziatisch keramiek en natuurlijk de schilderijen van de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg.

Het gebouw

Het Groninger Museum is een van de grotere musea in het noorden van Nederland. Het beheert een veelzijdige verzameling bijzondere schatten van de steentijd tot nu. Maar wat het eerst opvalt is het gebouw zelf. Dat alleen al is een bezoek waard.

Inklapbare content

De Ploeg

Kunstenaarsvereniging De Ploeg werd in 1918 opgericht als reactie op het artistieke klimaat in de stad Groningen. Een aantal jongere kunstenaars was van mening dat de mogelijkheden om te exposeren en zich te ontwikkelen te beperkt waren. Zij hoopten door samenwerking tentoonstellingen te kunnen organiseren van de leden en daarnaast kunstenaars en publiek kennis te laten maken met nieuwste ontwikkelingen op het gebied van beeldende kunst, architectuur, literatuur in de vorm van exposities en lezingen. Tot de initiatiefnemers behoorden Jan Wiegers, Johan Dijkstra, George Martens en Jan Altink. De laatste bedacht de verenigingsnaam. Hij oordeelde dat in Groningen ten aanzien van moderne kunst nog veel terrein moest worden ontgonnen en stelde daarom de naam De Ploeg voor.

Architect van het gebouw

Sinds 1994 stelt het Groninger Museum kunst tentoon in een postmodern gebouw dat is ontworpen door de italiaanse architect Alessandro Mendini. Alessandro Mendini keek over alle grenzen heen en ontkende traditionele rangordes. Bijvoorbeeld dat schilderkunst verheven is boven toegepaste kunst. Een hiërarchie is er niet: alle kunsthistorische stijlen waren voor hem even belangrijk.

Studeer je in Groningen?

Dan mag je gratis naar het Groninger Museum. Studenten die een opleiding volgen aan een instelling in Groningen mogen gratis naar binnen. Zo hou je nog eens geld over voor een mooie kunstreproductie voor thuis.

Ontdek meer kunstcollecties

1 van 3