George Bellows

George Bellows werd geboren op 12 augustus 1882 in Columbus, Ohio. Hij was enig kind van een succesvolle aannemer uit New York. In 1904 ging George Bellows naar New York om te gaan studeren aan de  New York School of Art. Hij kreeg daar les van onder andere Edward Hopper en Rockwell Kent.

The ideal artist is he who knows everything, feels everything, experiences everything, and retains his experience in a spirit of wonder and feeds upon it with creative lust. George Bellows

Vertegenwoordiger van het realisme

George Bellows had een goede schildertechniek en ontwikkelde zich al snel als een zelfverzekerde en belangrijke vertegenwoordiger van het realisme van zijn tijd.

Zijn meesterwerk

In 1906 schilderde Bellows zijn eerste meesterwerk, 'The Cross-Eyed Boy'. Hij volgde met verschillende andere gedenkwaardige voorstellingen van straatjongens. Misschien was zijn belangrijkste meesterwerk wel 'Stag at Sharkey's', een weergave van een boxwedstrijd van amateurs. In die tijd werden regelmatig zogenaamde 'Fight Nights' georganiseerd waar amateur vechters het tegen elkaar op namen. Het schilderij is een icoon van de Amerikaanse kunst geworden, misschien wel de meest gedenkwaardige uitdrukking van de ruige opwinding van de moderne stad. De penseelvoering heeft dezelfde (atletische) bravoure als de scène zelf. Niet gek als je bedenkt dat Bellows in die tijd zelf ook een atleet was.

George Bellows werd kleurrijker

In 1910 begon Bellows les te geven aan de Art Students League en trouwde met Emma Story, met wie hij twee dochters kreeg. Na 1910 verliet Bellows geleidelijk het grimmige stedelijke realisme en het donkere palet dat kenmerkend was voor zijn vroege werk en neigde hij naar het schilderen van landschappen, zeegezichten en portretten. Zijn stijl veranderde toen hij de kleurentheorieën van Hardesty Maratta en Denman Ross verkende, en later Jay Hambidge's compositorische systeem van dynamische symmetrie.

Inklapbare content

Een andere kant van George Bellows?

George Bellows was in zijn jeugd een goed atleet. Hij wees een carrière in de professionele sport af om schilder te worden. Daarom is het ook niet verwonderlijk dat Bellows sport vaak koos als onderwerp voor zijn kunstwerken.

Gescheurde blindedarm, dood!

George Bellows (1882–1925) werd beschouwd als een van Amerika's grootste kunstenaars toen hij op tweeënveertigjarige leeftijd stierf aan een gescheurde blindedarm.

Prachtig werk van George Bellows