Edouard Manet

Edouard Manet was een 19e-eeuwse Frans kunstschilder en een sleutelfiguur in de overgang van het realisme naar het impressionisme. Met zijn losse schildertoets en vernieuwende onderwerpkeuze stond hij tevens aan de bakermat van de moderne kunst.

Het platteland heeft alleen maar charme voor hen die niet verplicht zijn om er te wonen. Edouard Manet

Studie rechten

De ouders van Manet hadden bedacht dat Edouard rechten moest gaan studeren, maar daar had de jongeman geen zin in. Hij wilde kunstschilder worden. Hij liep van huis weg en kwam pas terug toen zijn ouders zijn wensen wilden respecteren. Toen ging Edouard Manet in de leer bij Couture en volgde avondlessen aan de Académie Suisse. Bovendien bracht Manet veel tijd door in het Louvre, waar hij het werk van de grote meesters kopieerde. "Musea, ze hebben me altijd wanhopig gemaakt. Ik word er zo depressief van als er naar binnen ga en zie hoe miserabel de schilderijen eruitzien".

Inklapbare content

Welke onderwerpen schilderde Manet?

Manet had weinig op met historische onderwerpen, maar hij maakte wel schilderijen over politieke gebeurtenissen in zijn eigen tijd, bijvoorbeeld die in Mexico in de jaren 1861-1867.

Wat zijn de kenmerken van impressionisme?

Typerende eigenschappen van het impressionisme zijn de gerichtheid op de beleving van het moment ('impressie'), de keuze voor thema's uit het 'moderne leven', de bijzondere aandacht voor lichteffecten en kleur, een schetsachtige werkwijze en het werken in de openlucht.

Prachtig werk van Edouard Manet